Kategoriler
Genel

Honeycomb için RenderScript Detayları ve Kullanım

Balls

Tüm detayları ile Honeycomb yazımızda Android 3.0’ın genel özelliklerine değinmiştik. Bu özelliklerden Render Script özelliği ile ilgi biraz daha detaylı bilgi edinmeye başladık ve bu yazımızda sizlerle RenderScript hakkında daha detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

RenderScript aslında çok basit olarak, yazılım geliştiriciler için Android SDK’in de bulunan ve 3D Grafikleri barındıran uygulamaları donanımsal olarak da destekleyerek daha performanslı çalışmasını sağlayan bir render-engine. Aslinda Google Books, Music, Youtube gibi Android 3.0 ile gelen uygulamalrda RenderScript api’si kullanılarak 3D karusel ile geliştirilmiş ve performansları da oldukça başarılı.

Yazının Devamı İçin …

RenderScript yeteneğini kullanmak için C99 kodları ile donanım yeteneklerini kullanabiliyorsunuz ve uygulama çalıştığında bu kodlar otomatik olarak makine diline çeviriliyor, böylece donanım spesifik kod yazmaya gerek kalmadan tüm grafik donanımlarında çalışacak “cross platform” bir 3D uygulaması yazmanız mümkün.  Ayrıca uygulamanın çalışacağı cihazda CPU (merkezi işlemci) ya da GPU (Grafik İşlemci) olduğunu bilmenize hiç gerek yok. Sistem CPU ile GPU arasında yükü hem paylaştıracak şekilde tasarlanmış. En güzel tarafı ile yazılım geliştiricinin tüm bu detaylardan bağımsız olarak kodunu geliştirmesi:)

Peki tüm bu özellikler biz son kullanıcılara nasıl yansıyacak ? Daha performanslı çalışan grafik uygulamaları:)  Google’daki Android developerlari RenderScript’in yeteneklerini yazdıkları bir uygulama ile gösterdiler. Aşağıdaki YouTube video’sune bir göz atalım

[youtube=http://www.youtube.com/v/uQ5NumRfHN4&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3]

Android 2.1 Eclair’de de RenderScript özelliği var fakat Android 3.0’da bahsettiğimiz gibi cross plaftorm çalışabilme, CPU-GPU arasında yük dağılımı yapması, Developer’lara daha kolay bir programlama yapma olanağı sağlaması ve özellikle Open GL ES 2.0( ) kullanması nedeni le çok daha performans olarak çalışabilmesi gibi özellikleri ile Honeycomb’un fark yaratan özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir