Kategoriler
Genel

Ubuntu İşletim Sistemi Telefonlara Geliyor

ubuntu-mobil-isletim-sistemi

Bilgisayarlarımızda kullandığımız Ubuntu işletim sistemi artık mobil cihazlara da geliyor. Sadece mobil cihaz demek de doğru değil; aynı işletim sisteminin bilgisayar, mobil ve akıllı TV gibi ürünlerde kullanılabilmesi için geliştirmeler devam ediyor. Mobilin hızla yükselmesi ile birlikte popüler işletim sistemleri olan Android ve iOS’un yanısıra Windows Phone 8, MeeGo gibi işletim sistemleri de piyasada yer edinmeye çalışırken Ubuntu da bunların arasına eklenmiş oluyor. Rekabetin artması umuyoruz ki son kullanıcıların faydasına olacaktır.

Ubuntu’nun mobil cihazlara da geleceği yaklaşık bir yıldır gündemdeydi ve nihayet resmi sitesinde duyurulmasıyla haberler netlik kazanmış oldu. Ubuntu’nun aslında hala geliştirme aşamasında olduğunu ve şu an Galaxy Nexus tarafından desteklendiğini aktaralım. Daha fazla destek alabilmek ve mobil işletim sistemlerin de biz de varız diyebilmek için Ubuntu erken davranıp kullanıcılara sunulmuş olacak. Kullanıcılardan alacakları feedbacklerle her geçen gün işletim sistemlerini daha iyi bir noktaya taşımaya çalışacaklar.

Ubuntu diğer işletim sistemlerinden farklılaşabilmek için yazılımda birkaç yenilik yapmaya çalışmış. Ekranın her yönüne bir özellik ekleyerek her harekette farklı bir işlem yapılması, ekranın maksimum verimde kullanılması sağlanmaya çalışılmış. Kilit ekranında sol tarafa yerleştirilen çubuk panel, bazı favori uygulamaların kolayca ulaşılabilmesini sağlıyor.

ubuntu-mobil-favori-uygulamalar

Ekranın dört yönüne tanımlanan işlevler, sağa, sola, yukarıya veya aşağıya yapılacak kaydırma hareketlerinde uygulamalar arasında geçiş yapılabilmesini ya da arama gibi özellikleri içeren ekranları açıyor.

ubuntu-mobil-mesajlar

Parmağınızla sadece sağa veya sola kaydırarak o an çalışan uygulamaları görebiliyor ya da dinlediğiniz son müziklere hızlı bir şekilde yeniden erişebiliyorsunuz. Her harekette farklı bir işlem yapılması kulağa hoş geliyor ancak bir yandan da kullanımda karışıklığa yol açabileceği de düşünülebilir.

ubuntu-phone-home

Android kernel ve sürücüleri üzerine entegre edilen Ubuntu işletim sistemi kullanacak akıllı telefonlara klavye, mouse ve monitör de bağlanabileceğini açıklıyor. Şirket ayrıca Ubuntu ekosistemin büyümesi için geliştiricilerin bu yeni mobil işletim sistemi üzerinde çalışmaya davet ediyor. Java sanal makinasının kullanılmadığı Ubuntu mobil işletim sistemi artık bütün mobil cihazları güçlendirmek amacıyla hizmet vermesi sağlanıyor. ARM ve x86 işlemci ile çalışabilen Ubuntu’nun  aynı zamanda sistematik olarak Android ile de çalışacağı da belirtiliyor.

ubuntu-mobile-pc

Ubuntu TV

ubuntu-mobil-isletim-sistemi-2

Şubat sonlarına doğru Galaxy Nexus’a yüklenebilir sürümünün yayınlanması beklenen Ubuntu Mobilin detaylarını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz (05:40 süresinde telefon detaylarına başlanıyor).

Ubuntu resmi sayfasına http://www.ubuntu.com/devices/phone linkinden erişebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

“Ubuntu İşletim Sistemi Telefonlara Geliyor” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir