Kategoriler
Genel

Mozilla Mobil İşletim Sistemi Firefox OS

Firefox-OS
Mobil İşletim Sistemleri yazımızda mobil platformlardaki gözde işletim sistemlerini tanıtmaya çalışmıştık. Ubuntu’nun getirdiği hareketliliğin ardından Mobile World Congress’te (MWC) Mozilla’nın beklenen mobil işletim sistemi Firefox OS tanıtıldı.

Mozilla’nın CEO’su Gary Kovacs, yaptığı konuşmada mobil işletim sistemi sektörünün sadece 1 veya 2 sağlayıcıya bağlı kalmasının son derece mantıksız olduğunu söyledi ve Hindistan’ın taşra bölgesindeki bir tarım işçisi ile New York’taki bir avukatın ihtiyaçlarının aynı olamayacağını vurguladı. Önümüzdeki 5 yıl içinde smartphone kullanıcı sayısının 2 milyar daha artacağını söyleyen Kovacs, mobil işletim sistemi sektörünün 5, 6 ve hatta daha fazla sağlayıcıyı kaldırabileceği yorumunu yapıyor.

Mozilla web tarayıcısında olduğu gibi Firefox OS’de de açık kaynaklı bir ekosistem ile hareket ediyor. Linux çekirdeği üzerine kurulan Firefox işletim sistemi böylece açık kaynak kodlu işletim sistemleri arasında yerini alıyor. Firefox OS diğer işletim sistemlerinden kendini ayırabilmek için arayüz kullanımında bazı farklılıklar yaratmaya çalışıyor. Örnek olarak iOS ve Android işletim sistemlerinde arkaplanda açık kalan bir uygulamayı kapatmak için birden fazla tuşu kullanmak durumundayken Firefox OS’de açık uygulama ekranın üst bölümüne kadar sürüklenerek kapatılabiliyor.

Firefox-OS-2

Giriş seviyesindeki cihazlar ile karşımıza çıkan Firefox OS, HTML 5 desteği ile geliyor. Firefox’un HTML5 desteklemesi sayesinde “appstore”dan uygulama indirme zorunluluğu olmadan içeriğe ulaşılmakta ve başarılı bir kullanıcı deneyimi sağlamakta; ancak native app’lere göre yavaş kalabileceği konuşuluyor.

Firefox OS için smartphone üreticilerinden LG Electronics, Huawei, ZTE, Alcatel, Geeksphone, ve Sony ile işbirliği sağlamış durumda. Mozilla Vakfı yeni işletim sisteminin kullanımı için dünya genelinde 18 operatör ile de anlaşma sağladı.

Firefox OS diğer işletim sistemleri karşısında ne kadar başarılı olacağını zamanla göreceğiz. Çeşitliliğin artması umarız son kullanıcıların lehine olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir