Kategoriler
Genel

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Kullanmaya Başladı

Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması Whatsapp 1 milyar kullanıcıya aynı anda end to end yani uçtan uca şifreleme özelliğini devereye soktu. Whatsapp Android uygulamasında uçtan uca şifreleme özelliğini kullanmak için son sürümü Google Play Store‘dan indirmeniz gerekmekte.

Bugün akşam saatlerinde Whatsapp uygulamasından mesajlaşma ekranına girenler aşağıdaki gibi; Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. mesajını gördüler.

whatsapp-ta-şifreli-mesaj gonderme

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Nedir, Nasıl Kullanılır?

Uçtan uca şifreleme (end to end) mantığı aynı kapı kilidi gibi çalışır. Siz kapıyı açmak istediğinizde sizden nasıl anahtar istenirse uçtan uca şifreleme yönteminde de her uçta bir anahtar olmalıdır. Artık mesajlarınız klavyeden yazdıktan sonra gönder tuşuna basınca anında şifrelenerek kullandığınız wifi ya da 3G, 4.5G internet bağlantısı üzerinden karşı tarafa ulaştırılır. Mesajı gönderdiğiniz kişiye şifreli giden mesaj doğru kişiye ulaştığını anladığı anda düzgün şekilde görüntülenir.

Whatsapp Uctan Uca Sifreleme

Whatsapp bu şifreleme yöntemini kullanıcıların güvenliği ve gizliliği için Open Whisper Systems ile ortak çalışması sonucu ortaya çıkarmış. Böylece artık gönderilen mesajlara 3. kişiler müdahale edip göremeyecek. Bunu yapmaları için whatsapp’ta bulunan uçtan uca şifreleme yöntemini kırmaları gerekiyor. Tabiki Whatsapp mesajları önceden sniffing yani koklama metadu ile dinlenip çalınabiliyor muydu o da ayrı bir muamma ancak bundan sonra mesajlarımızın ve yaptığımız aramaların çok zor kırılacağı ve çalınacağını bilmemizde fayda var.

Whatsapp Uçtan Uca Şifreleme Nasıl Çalışır?

Whatsapp uçtan uca şifreleme özelliği gönderdiğiniz mesajı bir bilgisayarın ya da insanın anlayamayacağı karakterlere dönüştürerek gönderir. Kullandığınız işletim sistemi ve platformdan (Android, iPhone ve Whatsapp web uygulaması) bağımsız karşı tarafa gönderdiğiniz en basit bir Merhaba mesajı Ş_*+92&-!jk gibi bir mesaj olarak ağ üzerinden iletilir. Bu şifreleme yöntemi sadece Whatsapp tarafından bilinen bir algoritma ile şifrelenir. Karşı tarafa ulaşan şifreli mesaj diğer uçta çözülerek şifresi bir nevi kendi içinde kırılmış olur ve diğer kullanıcı Merhaba mesajını ekrenında görür. Böylece Whatsapp mesajları güvenli şekilde 3. şahısların eline geçmeden çalınmadan iletilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir