Kategoriler
Genel

Android için 3 Yeni Virüs SW.SecurePhone/SW.Qieting/MSO.PJApps

Android’in hep ne kadar açık bir işletim sistemi olduğundan bahsediyoruz. Bunun iyi yanları olduğu gibi bir de güvenlik yönü var ki biz son kullanıcıları tehdit eden bir yön. Daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik, Android market’e yüklenen içerikler tam bir güvenlik denetiminden geçmiyor, kaldı ki Android telefonunuza bir uygulama yüklemek için Android market’e de ihtiyacınız yok. Internet’ten bulduğunuz herhangi bir apk dosyasını telefonunuza yükleyebilirsiniz. Eğer bir anti-virus yazılımınız yoksa (evet doğru duydunuz, mobil cihazınızda bir anti-virus programınız yoksa) tehdit altındasınız.

Yazının Devamı İçin …

Örnek olarak başlıkta yazdığımız gibi bildiğimiz 3 virus’ü sizinle paylaşmak istiyoruz.

SW.SecurePhone : Telefonunuzun SD kartında bulunan içerikleri sürekli olarak internette bir sunucuya gönderiyor.

SW.Qieting: SMS/MMS Mesajlarını geldikçe başka bir numaraya iletiyor.

MSO.PJApps : Bu virus ise en tehlikeli olanlardan, mobil cihazınız ile yaptığınız bankacılık işlemleri, paypal account bilgileriniz gibi hesap bilgilerinizi internette bir sunucuya iletiyor. Aynı zamanda uzaktan sizin haberiniz olmadan cihazınıza başka zararlı programların yüklenmesine de olanak sağlıyor.

Bu virüsler üstelik cihazınızda arka planda çalıştığı ve kendini gizlediği için haberdar olamıyorsunuz. Ancak android SDK’sı ile birlikte gelen DDMS (Dalvin Debug Monitor) yazılımı ile çalışan process’lerden belki anlayabilirsiniz. Herhangi bir yerden aldığınız uygulamayı yüklerken, cihazınız size uygulamanın erişmek istediği sistem bileşenlerini soracaktır. Örneğin bir masaüstü duvar kağıdı (wallpaper) uygulaması size yüklenirken gizli dataya erişim, gsm çağrı arama gibi izinler istiyorsa bu uygulamayı yüklerken iki kez düşünün.

Android ve güvenlik konusunda ilerleyen zamanlarda ayrı bir yazı yazacağız fakat  bilmediğiniz, güvenmediğiniz kaynaklardan hele de internetten indirdiğiniz bir uygulamayı  yüklerken dikkatli olun, uygulama en azından hangi erişimleri istiyor dikkat edin.

Bu vesile ile güzel bir Android ve Güvenlik konulu bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyoruz :

http://www.helium.com/items/1914727-android-security-trends-and-issues

Sağlıcakla kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir