Kategoriler
Genel

Google Motorola Mobile'ı 12.5 Milyar Dolara Satınaldı! Android Rüyası Bitiyor Mu ?

Yazımızın başlığında da duyurduğumuz gibi geçtiğimiz hafta Google, Motorola’yı 12.5 Milyar Dolar ödeyerek satın aldı. Açık bir işletim sistemi olan ve dünyanın bugüne kadar en hızlı büyüyen cep telefonu işletim sistemi olan Android (her gün 550.000 aktivasyon)’in artık açık işletim sistemi olma rüyası bitiyor mu ? Google Motorolayı neden aldı ? Peki ya bundan sonra ne olacak ? Mobil Dünya bu satınalma hakkında ne diyor ? 

Evet gördüğünüz gibi bir çok soru işareti bulunuyor bu satın alma ile ilgili olarak. Bu yazımızda pazarın durumunu ve bundan sonra nasıl şekillenebileceğini ve bu satınalmanın önümüzdeki döneme olası yansımalarını sizler için incelemeye çalışacağız.

Gerçekten tüm mobil dünya bu satınalmanın ardından çok çalkalandı, aslında Motorola gibi bir devin satılması ve 12.5 Milyar $ gibi bir yüksek rakamın verilmesi, Motorolanın zaten kasasında 3Milyar $’lık nakitin olması gibi konular  hiç konuşulmadı. Herkes bu satınalmanın Android’in geleceğine ne ölçüde yansıyacağını konuştu bir hafta boyunca. Temel de 3 görüş hakim oldu bu satınalma sonrası:

1- Android’in artık bir açık işletim sistemi olmayacağı ve bu rüyanın biteceği

2- Google’ın Motorolanın elindeki patentler nedeni ile bu satınalmayı yaptığı ve kısa bir süre sonra Motorola’nın donanım kısmını bir Çinli üreticeye satacağı

3- Bu satınalma sonrası Android’in güçlenerek çıkacağı

İlk önce Google’ın bu satınalmasının nedenlerini Google’in kurucularından Larry Page’in yazısından anlamaya çalışalım. Larry Page özetle Motorola’nın satın alınmasının bir kaç önemli nedeni olduğunu açıklıyor :

  • Motorolanın elinde bulunan 17.000 patent çok önemli bir kaynak
  • Apple ve Microsoft’un Google’a ve dolayısı ile Android dünyasına açtığı sayısız patent davası rahatsız edici
  • Motorola ev cihazları ve video çözümlerinde çok ileride ve güzel çözümleri var, Google bu dünyaya Motorola ile daha güçlü girecek
  • Android açık bir işletim sistemi olmaya devam edecek!

Larry Page’in açıklaması bu satınalmanın neden yapıldığı konusuna epey bir açıklık getiriyor. Motorola açısından bakıldığında çok iyi bir anlaşma olan bu satınalma kararı HTC, Samsung, SE, LG, Huawei , ZTE gibi Android cihaz ve tablet üreticilerini çok yakından ilgilendiriyor ve bu üreticilerin dünyasında büyük bir rahatsızlık yarattı tahminimizce.

Aslında bu satınalma kararının arkasındaki asıl nedene görebilmek için Google’ın en büyük rakibi olan Apple’ın durumuna bakmak gerekiyor. Rekor üstüne rekor kar açıklayan Apple’ın değer zincirine baktığımızda : Cihaz (iPod, iPhone, iPad, Mac) + işletim sistemi(iOS)  + Bulut Çözümü (iCloud). Özellikle iOS 5 sonrası bu zincirn en önemli halkalarından olan iCloud hayata geçiyor ve Google’ın en iyi olduğu alanlardan biri olan bulut çözümüne karşı Apple çözümü yerini alıyor. Google’ın mevcut değer zincirine bakıldığında ise (mobil dünya için) İşletim sistemi ve güçlü bir bulut(Cloud) yapısı varken cihaz burada eksikti. Yani Google aslında bu satınalmayı yaparken aslında en büyük rakibi olan Apple ile artık cihaz pazarında da rekabet edebilmek istiyor. Apple’ın aynı zaman da cihaz üreticisi de olması iPhone ve iPad’in başarısında çok büyük bir etken. Google da aynı şekilde Android’in başarısı için cihaz üreticisi olma yönünde bir adım atmış oldu bu satınalma ile birlikte.

Mevcut Android Pazarına bakıldığında üreticilerin pazar payları şu şekilde

Grafikten görüleceği gibi Android pazarının %71’i Motorola dolayısı ile Google’ın dışındaki üreticiler tarafından sahiplenilmiş. Açıkcası Motorola satınalması olmasaydı bu fark iyice artacaktı çünkü Motorola’nın Kuzey Amerika dışında dünyada ciddi bir pazarı yok ve Samsung, HTC, LG, Sony Ericsson gibi üreticiler çok iyi Android cihazlar ve tabletler üretiyorlar. Bunun yanında “iPad killer” diye yola çıkan Motorla Xoom ile yaratılan bir de başarısızlık hikayesi var:(

İşte bu noktadan sonra Google’ın nasıl davranacağı çok önemli, eğer bu üreticileri küstürürse Android’in geleceği gerçekten çok parlak olmayabilir. En azından bu ivme ile artış göstermesi imkansız olacaktır. Bir de bu önemli üreticiler (Samsung, HTC) hali hazırda Microsoft ile oldukça yakınlar ve zamanında Microsoft Mobile işletim sisteminin en büyük üretici bacaklarını oluşturuyorlardı. Her an Microsoft’a dönüş yapıp WP7 pazarını aynen Android’de olduğu gibi canlandırabilirler. Blogumuzda sıkça tekrarlıyoruz, Android’in bu kadar hızlı yükselmesinin en önemli nedeni üreticiler ve GSM operatörleri için Nokia (Symbian,MeeGo,WP7) ve Apple (iOS) sonrası gerçek anlamda bir can simdi olması! Bu yüzden Google’ın bu üreticiler ile bağını çok sıkı tutması hatta Microsoft’a kaptırmaması lazım. Oldukça hassas bir denge var ortada, ve bu hassas denge Android’in geleceğinde çok önemli bir rol oynayacak. Eğer Google bu dengeyi koruyabilirse bizce bu satınalma kararı Android için çok iyi olacak. Google’in donanımında artık kontrolünde bulunması nedeni ile Android’in deneyimini aynen Apple’da olduğu gibi iyileştirmesi ve hatta ileri götürmesi mümkün olacaktır.

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi diğer bir dedikodu ise Google’ın kısa bir süre sonra zaten Motorolanın üretim kısmını satacağı idi ama açıkcası bu çok inandırıcı gelmedi bize.

Özetle, Android’in geleceği (ve hatta Windows Phone 7’nin geleceği de) Google’ın bundan sonra atacağı adımlara bağlı. Ya Android bu birleşmeden çok daha kuvvetli çıkacak, deneyim ve stabilite olarak iyileşip hatta evlerimize bile giren bir işletim sistemi olacak, ya da sadece Motorola cihazlar ile çalışan bir işletim sistemi olarak tek cihaz + işletim sistemi ile karşımızda olacak ve önemli  üreticilerin WP7’ye kayması ile pazarın yeni yükselen yıldızı Microsoft Windows Phone 7 olacak.

Sizler de bizimle görüşlerinizi paylaşırsanız memnun oluruz.

Sağlıcakla Kalın …

“Google Motorola Mobile'ı 12.5 Milyar Dolara Satınaldı! Android Rüyası Bitiyor Mu ?” için bir yanıt

Selamlar,

Aslında Google’ın daha önce de bir telefon üreticisi olduğunu biliyoruz. Belki donanımı yapmadı ama Nexus serisinden iki ticari telefonu olan bir şirket aslında.

Bu telefonlar yapılırken Google’ın en çok sıkıntı yaşadığı nokta teknik servis konularında oldu diye biliyoruz. Motorola’yı almasının nedeni Nexus Tablet ve Nexus’ların yeni serileri olacaktır.

Android’in geleceğini Google kendi üzerine almamış ve Open Handset Allience’a bırakmış.

Bundan sonra da aynı devam eder diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir