Çok sevdiğim bir video var : “We are living in exponential times”. Günümüz dünyasında artık her şey çok hızlı değişiyor. Özellikle mobil teknolojilerin hayatımıza girmesi ile bilgiye çok çabuk erişebilir ve bir okadar çabuk da tüketir olduk herşeyi. Eskiden örneğin hepimizin evinde devasal ansiklopediler vardı, aklımıza takılan bir konu ya da bir ödev sözkonusu olduğunda başvuru kaynağımız bu ansiklopediler ya da yaşadığımız şehirdeki kütüphaneler olurdu. Google’dan sonra ne ansiklopedi kaldı ne kütüphane … 🙂 Tüm bunların iyi tarafları, kötü tarafları ayrı bir tartışma konusu ama ben buradan yola çıkarak, AppStore’ları kısaca bir incelemek istiyorum. İlk önce bu çok sevdiğim video’yu bir seyredelim :
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cL9Wu2kWwSY]
Yazının Devamı İçin …
Herşey bu kadar başdöndürücü bir hızla gelişirken 10 Haziran 2008’de Apple firması AppStore lansmanını yaptı ve 11 Haziran’da Iphone 3G AppStore uygulaması ön-yüklü (pre-installed) olarak lanse edildi. Bu tarihe kadar tabiki mobil uygulama konsepti vardı, bu bir ilk değildi, ama bütün mobil uygulamaların bir arada satıldığı, hele bir de uygulama geliştiricilerin kendi uygulamalarını belirli bir gelir paylaşım oranı ile dağıtabilecekleri bir ortamyoktu. Bu tarihler ve daha öncesine bakıldığında örneğin Turkcell’in 2004’de Oyun Parkı isimli bir web/wap portal’i vardı ve buradan mobil oyun uygulamaları satılıyordu. Yani genellikle ya operator’lerin web/wap sitelerinde ya da 3rd party uygulama geliştiricilerin kendi sitelerinden mobil uygulamaları indirebilmek mümkündü. Tablet savaşları yazımızda çok kısa da olsa Apple’in bazı lansmanlarının gerçekten bizim dünyamızın gidişatını değiştirdiğini söylemiştik. Apple’in AppStore’undan sonra (aslında AppStore’un başarılı trend’inden sonra) cihaz üreticileri, operatörler ve tamamen bağımsız 3rd party’ler birer birer ya yeni uygulama mağazalarını lanse ettiler ya da bu anlamdaki ürünlerini ön plana çıkardılar. Bugün geldiğimiz noktada dünyada artık Apple AppStore ile beraber :
- Google Android Market
- Nokia Ovi Store
- Windows Market Place
- BlackBerry AppWorld
gibi global markalar ile birlikte Türkiye’de de Turkcell Uygulamalar gibi operatör uygulama mağazası hayatımıza girdi. Şimdi bu uygulama mağazaları ile ilgili ilginç olduğunu düşündüğüm genel bir takım bilgileri bildiğimiz kadarı ile sizinle paylaşacağım.
Apple’in AppStore rakamları oldukça ilginç ve dünyada neden bu yönde bir trend oluştuğunu rakamlar anlatıyor. AppStore 2010 verilerine göre 300.000′in üzerinde uygulama mevcut (2009 rakamının 2 katı) ve toplam uygulama indirme rakamları 10 miyar‘a dayanmış durumda. Google Android Market’te 130.000 (2009’un 6 katı), Nokia Ovi’de 25.000 uygulama (2009’un 3 katı) ve Blackberry AppWord’de ise 18.000 uygulama var(2009’un 3 katı yine). Turkcell Uygulamalar’in yerel ve ayrı bir kategoride olması nedeni ile Turkcell Uygulamalar’a ayrı bir başlıkta değineceğim.
Görüldüğü gibi rakamlar oldukça yüksek ve asıl ilginç olan ise 2009 rakamları ile karşılaştırıldığında nasıl bir yükseliş trendinin olduğu. Global AppStore’larda kullanım trendlerine bakıldığında ortak bir çok yön görmek mümkün. Örneğin tüm AppStore’larda parasız(free) uygulamalar indirme oranlarında başı çekiyor, bu nedenle artık uygulama dünyasında freemium,in-app purchase(uygulama içerisinden satınalma),virtual-goods(sanal nesneler) gibi kavramlar hayatımıza girmeye başladı. Yani uygulamalar artık ücretsiz fakat uygulama geliştiricilerin bir şekilde ürettikleri bu içeriklerden para kazanabilmeleri için uygulamanın belli bölümlerini tamamladıktan sonra ücretliye geçiş, uygulama içerisinden sanal nesnelerin satın alınabilmesi gibi iş modellerini daha sık görmeye başladık. Yine bu uygulama pazarlarının ortak yönü ise hepsi spesifik cihazlar için olan uygulamaları sunuyor son kullanıcılar olan bizlere. Iphone-Ipad’iniz varsa AppStore, Nokia bir cihazınınız varsa Ovi, BlackBeryy cihazınız varsa AppWord gibi.
Burada Android Market ve Turkcell uygulamalar ise bu anlamda farklı yönü ile ön plana çıkıyorlar. Android’in bu kadar popüler olması ve Nokia,Apple,BB dışındaki tüm üreticilerin Android işletim sistemli cihazları piyasaya sürmesi ile Google Andorid Market Android tabanlı tüm cihazlarda kullanılabiliyor. Bu arada Gartner’in en son yayınladığı rapora göre 2014’te Android tüm dünyada lider mobil işletim sistemi olma yönünde hızla ilerliyor. Ama bildiğiniz gibi Android Market Türkiye’de açık değil. Google YouTube ile Türkiye’de yaşadığı problem nedeni ile Türkiye’de Android Market’i sunmadığını tahmin ediyoruz. Google da açıkcası bugüne kadar Türkiye de açılıp, açılmayacağı ve de ne zaman açılacağı gibi bilgileri vermiyor.
Bu blog’u neredeyse açma nedenimiz 🙂 ve ilk yazımız olan Turkcell T10 yazısında bahsettiğimiz gibi T10 Türkiye’de bir çok anlamda bir ilk. Bu ilklerden biri ve bence en önemlisi Android Market’in açık olmadığı ülkemizde Turkcell Uygulamalar bir android market yazılımı olarak geliyor. Bu anlamda çok büyük bir ihtiyacı karşılıyor. Üstelik sadece T10 değil, Türkiye’de satılan tüm Android cihazlarda kullanmak mümkün (Samsung’un Galaxy Tablet’inde de ön yüklü olarak geliyor). İçinde her ne kadar Android Market’teki kadar zengin içerik olmasa da her gün yeni içerikleri görebilmek mümkün. Bu arada Turkcell Uygulamalar sadece Android değil, BB,Symbian,Java,WM gibi tüm işletim sistemleri için hizmet veriyor. 2500’in üzerinde uygulama bulunan Turkcell Uygulamalar’da 300’ün üzerinde Android Uygulaması var. Bu içeriklerin kısa sürede çok hızla artmasını Android son kullanıcıları olarak heyacanla bekliyoruz:) Blog’umuz Android blog’u olduğundan Turkcell Uygulamaların Android Market yazılımının nasıl indirileceğini ve uygulamaya ait ekran görsellerini yazımızın sonunda paylaşacağım. Turkcell Uygulamaların diğer uygulama pazarlarından farklı yönlerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz :
+’ ları
- Iphone dışındaki tüm işletim sistemleri için içerik bulabilme
- Hem wap hem mobil uygulamada gezinmek ve uygulama indirmek ücretsiz!
- Türkçe lokalize edilmiş içerik bulabilme
- Uygulamaların arkasında bir operatör’ün olması ve her türlü problemde arayabileceğiniz bir çağrı merkezi bulunması
- Uygulamaların güvenilir olması*
- Kredi Kartsız içerik satın alabilme (Aldığınız uygulamaların ücreti Turkcell Faturanıza yansıyor)
-‘ leri
- İçerik sayısı ve kalitesi gelişmesi gerekiyor (Android özelinde)
Uygulamadaki güvenlik konusu gerçekten Android gibi bir işletim sistemi için çok önemli. Google Android Market’te 130.000 uygulama olduğunu söylemiştik ama açıkcası Google’da submit edilen uygulamalar Apple kadar içerik ve güvenlik filtresinden geçmiyor. Ve Android’in çok açık bir işletim sistemi olması nedeni ile kötü niyetli yazılımcıların uygulamaya son kullanıcın haberi olmadan bir çok kötü tecrübe yaşatması mümkün (arka planda sms atma, telefon bilgilerini başka yerlere göndermesi gibi). Bu anlamda uygulamanın arkasında bir operatör olması çok önemli.
Turkcell Uygulamarı’i yüklemek için android telefonunuzdan http://wap.uygulamadukkani.com adresinden yükleyebilirsiniz.
Bu yazı biraz uzun oldu ama umarım sıkılmadan okursunuz, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
AppStore ve trendleri hakkında daha detaylı bilgi için www.distimo.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.
Merak ettiğiniz ve yazılmasını istediğiniz konular için lütfen bize ulaşın. android_turkey@yahoo.com
“Global AppStore Dünyası ve Türkiye'deki Durum” için bir yanıt
[…] önce dünya genelindeki uygulama marketlerinin 2010 performanslarını bu yazımızda değerlendirmiştik. Distimo 2011 Ocak uygulama marketleri değerlerini de açıkladı, göze […]