Kategoriler
Genel

Android 2.3.3 ve VP8 Codec(WebM) Desteği

Android 2.3.3 yazılımı Nexus S için yayınlandı. Yeni yazılımda desteklenen Video codec’leri dikkatimizi çekti.

3GPP,mp4,avi.. Bunların hepsi bildiğimiz video formatları iken peki bu VP8 de nereden çıktı 🙂 Biraz araştırdık ve ardında Google’ın 120Milyon USD’lik bir yatırımla desteklediği (2010 Şubat’da satın alınan On2 firması ile) açık kaynak kodlu (open source), yüksek kaliteli (720p) bir video codec’i çıktı.

Yazının Devamı İçin …

Video günümüzde internet dünyasının çok önemli bir bileşeni, bir zamanlar web sayfalarında hep resimleri görürken -ki bazı tarayıcıların bazı formatları desteklemediği günlerden geçtik- artık video’lar web sayfalarının vazgeçilmezi haline geldi.  Bir zamanlar resimlerde yaşadığımız sorunları artık video’larda yaşamaya başladık. Tam artık Adobe Flash standart oldu derken, Apple çıktı Flash desteklemeyeceğim dedi ve ardından html5 hayatımıza girdi.

Google önce mobil cihaz işletim sistemine  kafayı taktı ve ardından şu anda tüm dünyayı kasıp kavuran açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi olan Android’i çıkardı. Bu aralar da aynı şekilde internetteki video formatlarına takılmış durumdalar. Google’ın iddasına göre yeni VP8 codec’i artık yeni video standardı olarak internette yerini alacak. Kolay yüklenebilir, yüksek kaliteli, açık kaynak kodlu olması bu yeni video standardının en büyük özellikleri.

Google bu aralar youtube’daki video’ları bir taraftan VP8 formatına çevirirken aynı zamanda Android 2.3.3’te de VP8 desteğini duyurdu. İki büyük tarayıcı geliştiricisi Mozilla ve Opera da WebM project adı verilen projeye tam destek vereceklerini açıkladılar.

Aşağıda Google Keynote’undan aldığımı videoyu ve VP8 codec  ile yapılmış animasyonu videolari görebilirsiniz.

[youtube=http://www.youtube.com/v/ZQniEobrNU0&rel=0&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3]

VP8 de Android gibi hızla yayılırmı bilinmez ama Google bu olaya kafayı takmış görünüyor. Biz bu yeni codec ve yapılan videoları çok beğendik. Umarım siz de beğenirsiniz.

Android’in yayılımından bahsederken Google’ın Android aktivasyonlarını gösteren video’sunu göstermeden yazımızı bitirmeyelim 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fqFpq9WXbJo&feature=player_embedded]

Sağlıcakla kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir