Kategoriler
Genel

Android 4.2 Jelly Bean Yenilikleri

Google Haziran ayında düzenlediği I/O 2012 etkinliğinde Nexus 7 ile beraber Android 4.1 Jelly Bean sürümünü duyurmuştu. Android 4.1 Jelly Bean’den kısa bir süre sonra Android 4.2 Jelly Bean versiyonunu da aynı isimle Nexus 4 ve Nexus 10 modelleriyle beraber resmi olarak duyurdu.

Yeni sürümün adı bir önceki ile aynı olmasına rağmen bu sürümde birçok yenilik geldi. Android kullanıcılarını memnun edecek bu yeniliklere bakalım.

Çoklu Kullanıcı Hesabı

Çoklu Kullanıcı Hesabı ile birden fazla kullanıcı, tıpkı Windows işletim sisteminde olduğu gibi, kendi hesabı üzerinden tablet kullanımını gerçekleştirebiliyor. Hesabı olan herkes, kendine özel olarak duvar kağıdı belirleyebilir ya da araç çubuklarını istediği şekilde dizebilir. Yeni sürüm, hesaplara özel ana ekranlar, widgetlar, uygulamalar ve uygulamalar için farklı kayıt dosyaları gibi özellikler sunuyor. Farklı hesaplara aynı oyun kurulup, farklı skorlar ve bölüm ilerlemeleri kayıt edilebiliyor.

Çoklu kullanıcı hesap sistemi cihazları özellikle birden fazla kişinin kullandığı durumlarda çok işe yarayacak. Çünkü ana oturum üzerinden çeşitli şekillerde diğer oturumların durumlarını kısıtlama gibi seçenekler gelecek ve bu sayede tableti kullanan kişiler ayarları hiçbir şekilde değiştirip, bozamayacak.

Photo Sphere

Fotoğraf çekmeyi sevenler için bu özellik çok kullanışlı olacağa benziyor. Photo Sphere klasik panorama çekimlerinin aksine iki yöne değil artık sol, sağ ya da yukarı, aşağı olmak üzere dört yönde yapılabiliyor. JPEG formatında kaydedilen bu fotoğraflar Google Maps’e de eklenebiliyor.

Photo Sphere ile çekilmiş örneklere http://maps.google.com/help/maps/streetview/contribute sayfasından bakabilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=0poff-mHQ4Q

Gesture Typing

Gesture Typing, parmağınızı klavyeden çekmeden yazmak istediğiniz kelimelerin harflerine sürüklediğiniz zaman otomatik olarak birleştiren bir özellik. Aslında bu özelliği kullanmak isteyen kullanıcılar Google Play’den Swype gibi uygulamaları indiriyorlardı. Artık ek uygulama kullanmadan Android 4.2 ile bu özelliğe kavuşmuş oluyorlar.

Google Now

Hava durumunda anlık verilerin yanında önümüzdeki günlere ait tahmini sonuçlarda yer alacak. Film gösterimleri, konserler, hisse senetleri, çeşitli kamu etkinlikleri anında sunulacak. Bunların yanında günlük hayata dair birçok etkinliğin gerçekleşmesine kalan sürede bildirimler arasında yer alacak.

Google Search

Bu özellik zaten vardı diyeceksiniz 🙂 Google Arama artık Google Knowledge Graph veritabanı üzerinden verileri çekiyor ve daha hızlı, kesin sonuçlar buluyor. Google Now gibi Gmail entegrasyonu başta olmak üzere cihaz içerisindeki pek çok uygulamayla entegre halinde çalışıyor.

Google Knowledge Graph hakkında daha fazla bilgiye http://www.google.com/insidesearch/features/search/knowledge.html sayfasından ulaşabilirsiniz.

Geliştirilmiş Bildirim Ekranı

Daha önce http://androidturkey.net/2011/11/10/turkcell-t20-bildirim-cubugunu-gosterme-ve-gizleme yazımızda Turkcell T20 için Notification Bar (Bildirim Çubuğu, Bildirim Paneli) özelliğini tanıtmıştık. Bu özellik T20 için Turkcell tarafından geliştirilmişti (diğer üreticiler de kendi telefonları için yapıyor) ve farklı ROM kuranlar bu bildirim panelinin kaybolduğunu görmüşlerdi. Alternatif olarak http://androidturkey.net/2012/05/10/notification-toggle-ile-ozellestirilebilir-bildirim-paneli/ yazımızdaki uygulamayı tanıtmıştık. Artık bu uygulamalara gerek kalmadan Android 4.2’de yeterli detayda bildirimler görüntülenebilecek.

Kablosuz Görüntü Aktarımı

Android 4.2 işletim sistemi yüklü telefonunuzdaki filmleri, Youtube videolarını, kısacası telefonunuzun görüntüsünü daha büyük ekranlardaki HD televizyonlara wireless bağlantı ile aktarabileceksiniz.

Yeni Android sürümündeki gelişmeleri http://www.android.com/whatsnew/ sayfasından takip edebilirsiniz.

Daha önceki Android sürümleri ilgili bilgileri içeren yazımıza http://androidturkey.net/2011/08/15/android-tarihi-infografik/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Android sürüm bilgileri için http://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi) sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıcakla kalın 🙂

“Android 4.2 Jelly Bean Yenilikleri” için 3 yanıt

slm arkadaslar ben s 2 ye 4.1.1 yukledım radio yok dosyalarıma ulasaöıyorum ne yapmalıyım
yardımcı olursanız cok sevınırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir