Kategoriler
Genel

Google Android Market Artık Türkiye'de

Bir önceki yazımızda sizlere duyurduğumuz gibi Google Android Market artık Türkiye’de. Google regulatif nedenlerle uzun süre YouTube ülkemizde yasaklanınca, Android Market’i de aynı kaygılarla ülkemizde satışa sunulan Android cihazlarda market yazılımına izin vermiyordu. Bildiğiniz gibi her ne kadar Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olsa da Samsung,Huawei,Turkcell, HTC, LG, Sony Ericsson gibi Android cihaz üreticileri cihaz satışa sunulmadan önce, Android ROM’unun onayını Google’dan alıyor. Google’ın onay vermediği herhangi bir ROM’lu cihaz satışa sunulamıyor.

Yazının devamı İçin

Sonunda Google da Türkiye’den kullanıcıların ve üreticilerin isteklerine paralel olarak Market yazılımına izin verdi. Peki bundan sonra nasıl olacak ? Market yazılımını nasıl yükleyeceğiz ?

Öncelikle bundan sonra Türkiye’de satışa sunulan tüm Android Cihazlarda market yazılımı olacak ve Android Market kullanılabilecek. Şu anda piyasada olan ya da bizlerin satın aldığı cihazlar için ise 2 method var.

İlk olarak  FOTA (Firmware Update Over The Air)Uzaktan yazılım güncelleme destekleyen üretici cihazlarında (Örneğin HTC), üretciler yeni ROM yazılımını üretip son kullanıcılarına açtıklarında “Ayarlar -> Sistem Yazılım Güncelleme” ile Wifi ya da Operator Veri şebekesinden yeni Market yazılımlı Android ROM’unu indirebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ROM büyüklüğü genellikle 250MB ve üzerinde olduğu için bu işlemi yaparken mobil operatörünüzden bir veri paketi almanız ya da bu işlemi WiFi’dan yapmalısınız. Çok yüklü miktarda bir veri transferi yapılacak zira. Bu işlemin süresi operatörünüzün veri ağının hızı ile orantılı olacaktır. Geçtiğimiz günlerde Webrazzi‘de çıkan bir haber ile Desire HD, Desire Z, Desire ve Wildfire gibi modellerde yeni ROM’un güncellenebileceği yönünde.

İkinci yöntem ise biraz daha manuel ve açıkcası biraz daha güvenli bir yöntem. Eğer cihaz üreticiniz yeni ROM’u eğer internet üzerinden bir şekilde sağladıysa sırası ile bu adımları yapmalısınız :

  1. ilgili ROM dosyasını internetten indirin
  2. ROM dosyasını cihazınızın hafıza kartındaki dload isimli klasöre kopyalayın
  3. Ayarlar -> Hafıza Kartı ve Telefon Hafızası Ayarları -> Yazılım Yükseltme menüsü ile yazılımı yükseltin.

Bu işlemi yaparken cihazınızın pil seviyesinin yeterli ve SIM/Hafıza kartının takılı olmasına dikkat etmelisiniz.

Google Android Market’i kullanabilmeniz için önce cihazda Android Market’e google id’niz ile girmelisiniz. Aynı şekiled http://market.android.com ‘a da aynı google id’niz ile girmelisiniz (Web’ten Yükleme Yapabilmeniz İçin). Web’den yükleme için ayrı bir yazı ile nasıl yapılabildiğini bu yazımızda detayları ile paylaşmıştık. 

Android Market Türkiye’de yanlızca ücretsiz içerikleri sunuyor. Android Market’teki içeriklerin büyük bir kısmının ücretsiz olduğu düşünülürse epeyce bir uygulama Türkiye’ye açılmış durumda.

Bir çok yazımızda vurguladık ama Android Market’den indirdiğiniz uygulamalara lütfen dikkat edin. Özellikle bir uygulama yüklenirken size eriştiği sistem izinlerini listeler. Çağrı başlatma, SMS gönderme, Telefon bilgilerine erişme gibi özellikler için izin isteyen uygulamalar için iki kez düşünün derim 🙂

Bizden şimdilik bu kadar, Android market ile ilgili sorularınız için bizlere yazın. Elimizden geldiğince cevaplamaya çalışalım. Android Market’in Türkiye’de açılması ile Türkiye’deki Android kullanımı da paralel olarak artacaktır.

Sağlıcakla Kalın..

“Google Android Market Artık Türkiye'de” için 2 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir