Kategoriler
Genel

Google'dan Virüs'lü Market Uygulamalarına Karşı "Kill Switch"

Dünkü yazımızda Android Market’teki Android.Pjapps ve DroidDream isimli virüslerden ve bunların yaklaşık 200.000 Android kullanıcısını tehdit ettiğinden söz etmiştik.  Google’dan yapılan açıklama da bu virüslü uygulamaların varlığını doğrulamış ve sözkonusu developer account’larının geçici olarak engellendiğini bildirmişti.

Yazının Devamı İçin

Yine Google açıklamasında son kullanıcının IMSI,IMEI,Android Versiyonu ile beraber bu virüslerin ve android’in doğası gereği telefondaki tüm verilere erişilebildiğini ve bu virüslerin Android 2.2.2 versiyonun altındaki Android işletim sistemleri için geçerli olduğunu bildirdi. Biz de yazımızda sözkonusu bu uygulamalardan herhangi birini yüklediyseniz en güvenli yolun telefonunuzun yedeğini almak koşulu ile fabrika ayarlarına geri döndürmek olduğunu yazmıştık.

Peki tek çözüm cihazı formatlamak mı ? Değilmiş 🙂 Bizde bu konuyu daha derinlemesine araştırırken “Kill Switch” i öğrendik. Peki bu Kill Switch nedir, nasıl çalışır ?

Kill Switch aslında Google’ın daha önce yine benzer bir virüs’ü (fakat bu bilinçli olarak Android Market’e konulmuş ve kill switch ile uzaktan temizlenmişti) temizlemek için kullandığı bir program. Android Market’ten bu link‘ten de erişebileceğiniz bu program sayesinde Google son kullanıcının bir aksiyon almasına gerek kalmadan telefondaki virüsleri uzaktan temizleyebiliyor.

Aslında bu uygulamayı indirmeniz şart değil ama her Android Market yüklü telefon bir Google ID ile eşleştirildiğinden, Google sizin lokasyon dahil tüm bilgilerinizi zaten biliyor. Bu tanıma yöntemi ile eğer cihazınız tehdit altında ise önce bir elektronik posta alacaksınız  (android-market-support@google.com  adresinden alacağınız bir eposta). Ardından bu uygulama telefonunuza yüklenip sözkonusu virüsleri temizleyecek ve kendiliğinden telefondan kaldırılacak. Her bir adımda Google size bir push-notifikasyon ile haber verecek.

Bir musibet bin nasihattan iyidir diye bir atasözümüz var malum 🙂 Google, son bu virüs furyasından ders almış olacak ki yaptığı açıklamada Android Market’teki bu güvenlik problemi için ekstra önlemler almaya çalıştıklarını ve Android Market’in daha güvenli hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi.

Bu arada küçük bir not, telefonunuzdaki Ayarlar(Settings) / Uygulamalar(Applications) / Çalışan Servisler (Running Services) altında DownloadManageService isimli bir servis görüyorsanız potansiyel risk altındasınız demektir.

Sağlıcakla ve güvenle kalın …

“Google'dan Virüs'lü Market Uygulamalarına Karşı "Kill Switch"” için 2 yanıt

[…] Bir süre önce Android Market’te önemli miktarda zararlı olabilecek yazılımın silindiğini söylemiştik. Google bu konuda bir adım daha atarak bu konuyu çok yakından takip ettiğini gösterdi ve tüm Android telefonların içindeki potansiyel problemli uygulamaları uzaktan sildiğini söyledi. Bu konu hakkında güzel bir haberi kardeş sitemiz AndroidTurkey.Net’ten alabilirsiniz. […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir