Kategoriler
Genel

Global Uygulama Marketlerinde Son Durum – Android Market ve Apple AppStore Karşılaştırması

Siz değerli takipçilerimiz ile sürekli paylaştığımız Global Market raporlarına bu ay da devam ediyoruz. Kaynak olarak yararlandığımız Distimo bu ayda yine ilginç olabilecek verileri tüm dünya ile paylaştı. Marketlerin stratejileri ve trendler hakkında bilgi sahibi olmamıza yarayan bu ayki raporda da Apple AppStore ve Google Android Market karşılaştırılmasına ilişkin  gerçekten güzel bilgiler var.

Distimo tarafından yayınlanan rapor bu ay daha çok Android Market vs. Apple AppStore analizi olmuş,bunun dışında her zamanki gibi global tüm uygulama marketlerinin en çok indirilen ücretli ve ücretsiz uygulamalarına da yer verilmiş.  Raporda öne çıkan maddeler şunlar :

  • Google Android Market’teki 96 uygulama 5 Milyon‘dan fazla indirildi
  • Google Maps, Android Marketteki en popüler uygulama oldu ve 50 Milyon‘dan fazla Android kullanıcıları tarafından indirildi
  • Ücretli uygulamalar Apple AppStore’da daha fazla cirolar elde ederken Android Market’teki ciro’lar Apple AppStore kadar yüksek değil
  • Top 10 uygulamaların çeşitliliği Apple AppStore’da daha yaygınken (94 farklı uygulama Top 10’e çıkmış), aynı zaman diliminde (Nisan 2011) Google Android Market’te 26 uygulama Top 10’da olabilmiş.
  • Google Android Market’te daha çok ücretsiz uygulama var Apple AppStore ile karşılaştırıldığında.
  • Android Market’te direkt ücretli uygulama satışı AppStore’a göre daha zayıf. Android Market’teki uygulamalar genellikle ücretsiz ve mobil reklam sponsorluğu ile gelir elde ediyorlar. Buna en güzel örnek Angry Birds bildiğiniz gibi. AppleStore’da ücretli olan Angry Birds serisi, Google Android Market’te ücretsiz fakat sponsor reklamlı versiyonlar.
  • Mart – Nisan aylarında Apple Store’da 6 ücretli uygulama sadece Amerika’da 500.000′er kezden fazla indirilirken Google Android Market’de sadece 2 ücretli uygulama (Beautiful Widgets ve Robo Defense) bu rakamlara ulaştı.

Distomo’nun raporunda tüm uygulama marketlerinin en çok indirilen ücretli ve ücretsiz uygulamalarının listesi de mevcut. Bunları bu raporlardan görebilirsiniz.

Özet olarak Google Android Market ücretsiz uygulamalar ile ön plana çıkıp, indirme sayılarını artırırken Apple AppStore paralı uygulama satışı ve ciroda çok daha iyi noktalarda. Android Market’teki çoğu uygulama ücretsiz fakat reklam destekli olarak hayatına devam ediyor. Apple’in inapp purchase dediğimiz uygulama içerisinden satınalma opsiyonunun başarısı uygulama market gelirlerinde çok önemli bir etken.

Apple AppStore top uygulama listelerini Google’a göre daha iyi yönetiyor ve böylece daha çok indirme ve gelir’e dönüştürebiliyor.

Uygulama marketlerinde ücretiz uygulama verip içerisinden satın aldırma opsiyonu ve son kullanıcıların marketlerdeki discovery(keşif)  deneyimi, uygulama marketlerinin başarısındaki en önemli etkenlerden. Google  Apple’dan sonra da olsa bu uygulama için satınalma metodunu uygulama geliştiricilere açtı ve Google I/O’ 2011’de Android Market’te keşif kolaylığı yaratacak stratejilerlini açıkladı. Bu da Google’ın bu konuya ciddi önem verdiğini gösteriyor zaten.

 

Sağlıcakla Kalın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir