Kategoriler
Genel

Hayatımızı Değiştirecek Bir Yenilik Daha : NFC! NFC Nedir ? Google Wallet ve Turkcell Cep-T Cüzdan

Google I/O 2011’de Google’in yeni teknoloji yatırımlarını da izleme fırsatımız oldu. Google I/O ‘nun en ilgi çekici konularından bir tanesi de NFC (Near Field Communications) tabanlı uygulamalar ve demolar idi. Bu yazımızda çok basit olarak NFC nedir/ne değildir, Google Wallet ve ülkemizdeki NFC uygulamalarına değinmeye çalışacağız.

NFC Nedir ?

Aslında NFC çok yeni bir kavram değil fakat son günlerde özellikle hem Türkiye’de hem de dünyada çok sıkça duyulan bir konu olarak karşımıza çıkıyor. NFC, Near Filed Communication’ın kısaltmasıdır. Near Field Communication ise Sony ve NXP’nin 2004 yılında bir araya gelerek oluşturduğu bir temassız iletişim standardıdır. Daha sonra bu kurucu şirketlere ek olarak bir çok mobil cihaz üreticisi  (Nokia,Samsung), teknoloji devleri (Google,Microsoft), bir çok finans kurumu (Mastercard, Visa) ve GSM operatörleri (NTT-Docomo) katılarak büyük bir çalışma grubu oluşturulmuştur. NFC ile ilgili tüm aktiviteleri NFC forum yönetmektedir. NFC sanıldığı gibi yanlızca bluetooth’un bir alternatifi ya da sadece mobil cihazlar tarafından temassız ödeme için kullanılan bir teknoloji değildir. Örneğin mobil cihaz üzerinden yapılan bir temassız ödeme NFC standartlarını kullanan bir  uygulamadır, yani NFC’nin kendisi değil NFC kullanan bir uygulamadır yalnızca.

Mobil Dünya ve Mobil Ödemede NFC

2004’te ilk temelleri atılan NFC o yıllarda da büyük heyacan yaratmıştı fakat bu yıla kadar NFC’nin örneklerini mobil dünyada çok fazla göremedik. Bunun temel nedeni de çok önemli olduğu bilinen bu teknoloji de piyasayı kimin yönlendireceği idi. Genelde savaş mobil cihaz üreticileri ve GSM operatörleri arasında geçti, pazarın sahipliği kavgası nedeni ile operatör ve üreticiler bir araya gelip bir çözümü ortaya çıkaramadılar. Asıl tartışma Secure Element denen NFC’de güvenlik gerektiren bilgi topluluğun nerede tutulacağı idi. Operatörler bu bilginin SIM’de, üreticiler telefonda, bir diğer grup ise bunun bir SD Card’da tutulabileceğini iddia etti. Bugün geldiğimiz nokta da operatörler daha avantajlı gibi görünse de telefonda ve SD Card’da tutulan secure element’li uygulamaları görüyoruz.

NFC konusunda Google, Apple, Nokia, RIM, Samsung gibi dünya mobil teknoloji devleri bu yıl içerisinde önemli gelişmeleri duyurdurlar. Google bu konu da Apple’dan daha önce davranarak geçtiğimiz günlerde Google Wallet’i da anlattı. Apple’in ise bu konuda aldığı patentler ve hatta bazı dedikodulara göre Iphone 5’de gelecek olan NFC özelliği ile pazara girmesi bekleniyor.

Öncelikle Google I/O 2011’deki How to NFC videosune bir göz atalım. Video biraz uzun ama Google’ın  bu konudaki vizyonunu anlamak için güzel bilgiler var. NFC’nin sanıldığı gibi sadece mobil temassız ödeme değil bir çok alan ve uygulama ile mobil dünyada nasıl fırsatlar yarattığını görebiliriz. Özellikle NFC ile  QRCode denilen teknolojiye göre çok daha hızlı ve kullanışlı uygulamaları ile NFC destekli multiplayer mobil oyunları gerçekten ilgi çekici 🙂

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=49L7z3rxz4Q&feature=youtu.be&t=7m9s] 

Google daha önce Android ile Gingerbread 2.3.3 ile NFC’yi desteklediğini duyurmuştu. Hatta ilk Gingerbread 2.3.3 cihaz olan Samsung Nexus S’de bir NXP NFC controller’i da var. Eğer bir Gingerbread androidiniz varsa SIM’deki secure element’e ulaşabilmeniz demek yani operatör sim kartınızda bir temassız bankacılık uygulaması varsa, gingerbread üzerinde yazılan bir uygulama ile temassız ödemeler yapmanız mümkün ya da yukarıdaki Google  I/O videosunda izlediğiniz gibi NFC uygulamaları geliştirmeniz mümkün.

Peki gelelim Google Wallet’a :

Google Wallet NFC teknolojisi üzerine kurulu bir mobil cüzdan çözümü. Henüz lansmanı yapılmadı ama Google Wallets’da Citi Master Card kredi kartı, Google’ın kendi kontörlü kartı ve bazı hediye kartları (gift cards) olacak. Yani Google Wallet uygulamasını kullanarak Amerika’da temassız pos makinelerinin olduğu alış veriş mekanlarında alış veriş yapacaksınız, yanınızda kredi kartı, cüzdan ya da para olmadan. Mobil cihazlarımız(akıllı telefonlarımız) artık hayatımızda kullandığımız bir çok ürünün yerine geçtiği gibi (PC, Internet , TV, Radyo vb…) artık cebimizdeki cüzdanların da yerine geçecek! Google Wallet ile ilgili daha detaylı bilgiyi web sayfasından bulabilirsiniz.

 

Gelelim Ülkemizdeki NFC Uygulamalarına.

Geçtiğmiz günlerde Turkcell ve Yapı Kredi Bankası tarafından bir NFC uygulaması olan Turkcell Cep-T Cüzdan servisi lanse edildi. Turkcell Cep-T Cüzdan servisinden 256K’lık bir NFC sim kart alarak faydalanabilirsiniz. Bu sim ve NFC destekli bir telefon (ya da NFC anteni olan bir telefon)  ile Yapı Kredi kredi kartınız yanınızda olmadan herhangi bir temassız ödeme noktasında kredi kartınızı cep telefonunuzdan kullanabilirsiniz. Ayrıca bir de mobil uygulaması olan Turkcell Cep-T Cüzdan servisi uygulamasına Turkcell Uygulama Dükkanından erişebilirsiniz. Ülkemizde NFC destekli çok az telefon olduğu için bu mobil uygulama sadece Samsung Star ile kullanılabiliyor. Turkcell, T10 kullanıcılarını da unutmamış 🙂 T10 için  bir NFC anteni üretilmiş, bu anten ve  NFC sim kartı ile Cep-T Cüzdan servisindan faydalanabiliyorlar Turkcell T10 kullanıcıları. Abonelik ve anten satışı Turkcell İletişim Merkezlerinden yapılıyor.

Gördüğünüz gibi NFC kullanan uygulamalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Yakında sadece mobil ödemeler değil, toplu ulaşım (vapur, metro, tren), bilet ve kimlik gerektiren tüm yerlerde NFC dünyasının kolaylıklarından faydalanabileceğiz.

Sağlıcakla Kalın…

“Hayatımızı Değiştirecek Bir Yenilik Daha : NFC! NFC Nedir ? Google Wallet ve Turkcell Cep-T Cüzdan” için 3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir