Kategoriler
Genel

Mobil Dünyada Yeni Trend : Mobil Uygulama

Evet Mobil dünyanın yeni trend’i Mobil Uygulamalar! Sizlerle zaman zaman dünyadaki global uygulama marketlerinin rakamlarını paylaşıyoruz. Mobil dünyada en hızlı büyüyen pazar, mobil uygulama pazarı. 3. parti Uygulama Marketleri,  Cihaz üreticileri, İşletim Sistemi geliştiriciler ve en önemlisi yazılım geliştiriciler bu ekosistemin en önemli oyuncuları. Yazılı bir anlaşma olmaksızın el birliği ile bu pazarı günden güne çok büyük bir hızla büyütüyorlar. Bu yazımızda bu yeni trende biraz daha yakından bakacağız ve Nielsen Wire’ ın bu konudaki bir araştırmasını sizlerle paylaşacağız.

Bundan 10 yıl önce mobil uygulama gibi bir kavram hayatımızda yoktu. O dönemlerde büyük firmalar yeni yeni web sayfalarını oluşturmaya başlamışlardı, ve o dönemde ihtiyaçtan daha çok, bir firma için web sayfası olması bir prestij göstergesi idi. Bir çok firma da web sayfasına ihtiyacımız yok, biz konvansiyonel metodlarla zaten müşterilerimize ulaşıyoruz düşüncesindeydi. Internet’in yaygınlaşması ve rekabetin artması ile birlikte artık her firmanın hatta ve hatta bireylerin kendi web sayfaları olmaya başladı. Daha sonra hayatımıza mobilite kavramı girdi. Tamam PC’ler ve internet hayatımızı kolaylaştırıp istediğimiz bilgilere ulaşma imkanı veriyordu fakat değer zincirinde önemli bir eksik vardı. Mobilite. PC’lerimiz ve hatta daha sonra diz üstü bilgisayalarımız ve internetimiz sürekli bizimle birlikte, taşınabilir  değildi. Internet’e  ya evimizden ya da iş yerimizden girebiliyorduk. Ama sürekli yanımızda olan, taşınması kolay ve ana iletişim aracımız  olan cep telefonları hayatımıza girmişti o dönemlerde. Cep Telefonu bahsettiğimiz gibi ana iletişim aracımız olmaya başlamıştı.

Cep Telefonumuz her an yanımızda idi fakat bir kaç önemli problem vardı. Cep telefonundan internete girebilmek çok pahalı idi, Cep telefonları daha akıllı telefon olmamıştı, Cep telefonundan internete girebilseniz bile erişebileceğiniz mobil site ya da mobil uygulama yoktu.

Daha sonra hayatımıza Mobil Internet kavramı girdi. Mobil operatörler şebekelerini 3. nesil alt yapılarına taşıdılar, mobil internet tarifelerinin ucuzlaması ile herkesin alabileceği şekilde internet paketleri yaygınlaşmaya başladı (Burada Sn. Süreyya Ciliv‘e özellikle bu anlamda ülke olarak büyük bir teşekkür borçluyuz,  ülkemize 3. nesil GSM hizmetlerinin bir an evvel gelmesi, asıl değişim ve gelişimin bundan sonra başlayacağı konusunda Türkiye’ye ilk geldiği günden beri yaptığı çalışmalar neticesinde bu gelişmeler ülkemizde yaşandı). Bu arada boş durmayan cihaz üreticileri de cihazlarını geliştirdiler, mobil internet uyumlu telefonlar ve servisler üretmeye başladılar. Ve cep telefonumuz cebimizdeki internet oldu.

2008’de hayatımıza ilk büyük cihaz üreticisi Uygulama Market’i  Apple AppStore girdi. AppStore’un tüm gelişimini bu yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Cihazlar gelişti, peşi sıra bir çok uygulama market’i hayatımıza girdi, GSM operatörleri kendi cihazlarını ve marketlerini çıkardılar. Derken karşımıza bugün böyle bir market resmi çıktı :

Uygulama marketlerinin bu kadar yaygınlaşması ve yazılım geliştiricilere uygulamalarını son kullanıcılara sunma ve para kazanma  fırsatı sağlaması  nedeni ile bu ekosistemin en önemli parçası olan yazılım geliştiriciler daha motive bir şekilde bu pazarı desteklediler. Bugün geldiğimiz noktada bir kaç çarpıcı rakamı sizinle paylaşmak istiyoruz :

  • Apple Appstore’da 500.000‘in üzerinde uygulama var  ve bugüne kadar 14Milyar uygulama indirildi.
  • Google Android Market’te 300.000‘e yakın uygulama var ve bugüne kadar 3 Milyar uygulama indirildi.
  • Nokia Ovi Market’inde günlük 6 Milyon Uygulama İndiriliyor.
  • Apple sadece AppStore’dan 2.5 Milyar Dolar yazılım geliştiricilere gelir yarattı.
  • Ülkemizin ilk cross platform uygulama market’i olan Turkcell Uygulama Market‘inden  haftada 1.5 Milyon’un üzerinde  uygulama indiriliyor.

Gördüğünüz gibi gelişme ve rakamlar oldukça büyük bir ivme ile devam ediyor.

Yani mobil uygulama aslında cebinizdeki mobil internet’in giriş kapısı haline geldi, artık herkesin bir mobil uygulaması var. Mobil uygulamalar firmaların son kullanıcılara ulaşmasındaki en büyük kanalı olma noktasında hızla ilerliyor.

Bir Mobil Uygulamanın sağladığı faydaları gösteren güzel bir şemayı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yukarıdaki şemada görüldüğü gibi bir mobil uygulama müşteriye ulaşma, gelir yaratma, marka bağımlılığı yaratma gibi bir çok alanda hem son kullanıcı olan bizlere hem de firmalara fayda sağlıyor.

Bu alanda ünlü araştırma şirketi Nielsen’in yayınladığı bir rapora da bu yazımıza yer vermek istiyoruz.

Nielsen’in yaptığığı araştırmaya göre Android Akıllı Telefonlarındaki aktivitelerin %56‘sı mobil uygulamadan geliyor.

Bunun yanında aktivitelerin %19’u Eposta ve mesajlaşma‘dan gelirken yanlızca %15’i telefon ile ilgili ana aktivetelerden(sms,cağrı) geliyor.

Aynı raporda Coca-Cola, Hotels.com ve Pandora gibi büyük firmalar ile en etkili pazarlama ve promosyon araçları ile ilgili yapılan bir araştırma sonuçlarına göre mobil uygulamalar bu alanda son kullanıcılara ulaşma da TV ve Dergi reklamlarından daha etkili.

Gördüğünüz gibi Mobil Uygulama’nın  bir pazarlama ve promosyon aracı olarak kullanıldığındaki etkisi çok önemli. Bunun yanı sıra yazılım geliştiricilere ve son kullanıcılara sağladığı faydalar da oldukça önemli.

Bu kadar büyük bir pazarda uygulamanızın ön plana çıkması ve son kullanıcıya fayda sunabilmesi de çok kritik. Aksi halde Apple gibi 500.000’den fazla uygulamanın olduğu bir pazarda uygulamanızın  kaybolup gitmesi çok kolay. Yazımızı son olarak başarılı bir mobil uygulama da olmazsa olmaz özellikleri listeleyerek bitirelim.

Başarılı bir uygulama ;

  • Uygulama son derece basit olmalı ve temel faydayı kolaylıkla sunabilmeli
  • Kullanıcı deneyimi çok önemli, uygulamayı son kullanıcının fazla efor göstermeksizin anlaması, keşfedebilmesi ve kullanabilmesi ve her cihazda aynı deneyimi yaşaması gerekiyor
  • Uygulamanızın başarı kriterlerini iyi berlirlemek gerekiyor
  • Mobil uygulama tek başına bir strateji değil, stratejinizi destekleyen önemli bir kanal olmalı
  • Son kullanıcı ilk madde de belirttiğimiz gibi temel faydayı çok kolay alabilmeli
  • Ne olursa olsun, problemli bir mobil uygulama değil, Müşterinizin kullanacağı iyi bir uygulama ile markanızı desteklemelisiniz

Sağlıcakla Kalın…

“Mobil Dünyada Yeni Trend : Mobil Uygulama” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir