Kategoriler
Genel

Android En Çok Kullanılan İşletim Sistemi Olurken Apple Bir Numaralı Cihaz Üreticisi Oldu

Yazılarımızda uluslararası araştırma şirketlerinin raporlarına sıkça yer veriyoruz. Bu raporlar tek başına okunduğu zaman sıkıcı ve olmasa da olur raporlar gibi gelse de, bu trend analizlerine birlikte bakıldığında  dünya mobil pazarında hangi üretici nereye gidiyor, pazar lideri kim oluyor ve geleceğin telefon ve işletim sistemi ne olacak gibi soruları yanıtlamak çok daha kolay oluyor bizler için. Her zaman söylediğimiz gibi mobil pazarda rekabet bir kaç alanda devam ediyor. Mobil Cihaz pazarı ve mobil işletim sistemi pazarı. Pazarın en önemli iki oyuncusu olan Google ve Apple bu yarışta kıyasıya mücadele ediyor. Geçtiğimiz günlerdeki bir yazımızda dünyanın en büyük üreticilerinden Nokia’ya ilişkin olarak bir yazı yayınlanmıştık. Bu yazımızda da 2.Çeyrek verileri ile ilgili yayınlanan raporlara kısaca bakacağız.

Daha önce de yayınladığımız Nielsen tarafından oluşturulan ve  Kuzey Amerika’daki akıllı telefon üreticileri ve akıllı telefon işletim sistemlerine ait güncel verileri ışığında, akıllı telefon pazarına bir bakalım. Aşağıda Ocak 2011 ve Haziran 2011 tarihlerine ait Kuzey Amerika’daki karşılaştırmayı görebilirsiniz :

Yaklaşık 20.000 akıllı telefon kullanıcısı ile yapılan Nielsen anketinde yanlızca 6 ayda Google Android, pazar payını %10 luk bir artış ile  %29’dan %39’a çıkarmış ve lider mobil işletim sistemi olmuş durumda. Apple iOS  pazar payını %1 artırarak %29 ile pazarda ikinci sıraya yerleşmiş. BB RIM OS ise pazar payında %7’lik bir düşüş ile yine üçüncü sırada yer alıyor.

Pazara Üreticiler açısından baktığımızda ise Apple hem cihaz üreticisi hem de mobil işletim sistemi geliştiren bir firma olduğu için %29’luk pazar payı aynı zamanda %29’luk cihaz payına anlamına da geldiğinden Apple 2. Çeyrekte lider cihaz üreticisi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında HTC ve Samsung da  hem Android hem de Windows Mobile desteklemeleri nedeni ile üretici anlamında pazar paylarını büyütmüş durumdalar.

Yılın 2. çeyreğinde dünya mobil pazarındaki üreticilerin satış adetlerine bir bakalım. SA (Strategy Analytics) firmasının yayınladığı rapora göre cihaz üreticilerinin satış adetleri ve tüm dünyadaki pazar sahipliği şu şekilde :

Geçtiğmiz yıl ve bu yılın 2. Çeyrek değerlerine baktığımızda Apple 8.4 Milyon satış adedinden 20.3 Milyon’a (bu rakama iPad dahil değil!), Samsung ise 3.1 Milyon’dan 19.2 Milyon’a çıkmış. Nokia ise 23.8 Milyondan 16.7 Milyon‘a düşmüş! Yani Apple ve Samsung (özellikle Samsung’daki artış gerçekten müthiş) satış adetlerini artırarak ilk iki sırayı paylaşmışlar.

Sadece ikinci çeyrek değil, dünyadaki toplam pazar büyüklüğüne bakıldığında ise yine Apple, Samsung ve Nokia sıralamasını görmek mümkün. Tüm dünyada Apple %18.5, Samsung %17.5, Nokia ise 15.2 ile ilk üç sırayı paylaşmışlar. Nokia pazar payını Samsung ve Apple’a kaptırmış durumda!

Rakamlar herşeyi çok net anlatıyor ama burada değinmek istediğimiz başka bir konu var. Pazarda hep Apple & Google karşılaştırması yapılırken bazen terimlerde hata yapılıyor (ki bu hataya zaman zaman bizde düşüyoruz 🙂 ). Akıllı telefon pazarının lideri kim ? Apple / Google ?

Bu sorunun cevabı tamami ile hangi açıdan baktığınıza bağlı. Akıllı telefon dediğinizde bu bir cihaz ve üzerindeki işletim sisteminden oluşuyor. Apple hem cihaz hem işletim sistemini üretirken, Google yanlızca işletim sistemini üretip cihaz bileşenini üreticiye bırakıyor ve bir çok üretici Google Android’i ciddi şekilde destekliyor. Yani baktığınızda cok da adil bir yarış değil 🙂 Bu veriler ışığında Akıllı cihazlardaki mobil işletim sistemleri  açısından pazara baktığınızda Google Android önde iken, Cihaz üreticisi açısından baktığınızda ise Apple lider. Özellikle Samsung  ve HTC gibi üreticilerin ise Android sayesinde geldikleri nokta ise gerçekten çok iyi. Nokia pazar payını direkt bu iki üreticiye (ve hatta Apple’a) kaptırıyor.

Pazarın diğer oyuncuları olan BB ve Microsoft’da ise durumlar biraz karışık. BB RIM pazar da istediği çıkışı yapamazken, Microsoft ise Nokia ile birlikte lanse edilecek WP 7 ‘ye bel bağlamış durumda. İşleri oldukça zor. Biz sizler için bu trendi takip etmeye devam edeceğiz fakat görülen o ki uzunca bir süre pazarın iki büyük devi Apple ve Google arasında yarış kıyasıya devam edecek ve bundan Koreli üreticiler Samsung ve HTC büyüyerek çıkacak. Her iki üretici de Android’e yatırım yapsalar da bir yandan gelecek Windows Phone için de aynı şekilde yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bu anlamda Nokia’nın işi hiç te kolay olmayacak.

Sağlıcakla Kalın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir