Sizlerle zaman zaman uygulama marketlerinin performans analizilerini paylaşıyoruz. 2011’in son zamanlarını yaşadığımız bu günlerde dünyadaki popüler uygulama marketlerinin 2011’i nasıl geçirdiklerine bakmaya çalışacağız. Bu yazımızda da daha önceki yazılarımızda olduğu gibi Distimo firmasının yıl sonu raporlarından faydalandık. Raporun tamamına http://www.distimo.com/publications adresinden erişebilirsiniz. Uygulama market’lerinin verileri neden bu kadar önemli diye soracak olursanız, uygulama marketleri cihaz ekosisteminin en büyük parçası. Bu nedenle bu bilgilerin akıllı telefon dünyasının ve de dolayısı ile Android’in gelişiminde çok büyük önemi var.
Uygulama Market’lerinin 2011 performanslarına geçmeden önce bu ekosisteme ait bazı çarpıcı verileri sizlerle paylaşmak istiyoruz :
- Global mobil uygulama dünyasına baktığımızda sadece 4 Major Mobil Platform (Android,BB,iOS,Symbian-Nokia Ovi)’da uygulama sayısı 1 milyon’a dayandı. 2 Aralık itibari ile bu 4 market’teki uygulama sayısı 987.000’e ulaştı ve her gün yaklaşık 2.000 mobil uygulama bu dünyaya katılıyor. 3rd party uygulama marketleri ve operator uygulama marketleri bu sayıya dahil değil.
- Apple’da dahil olmak üzere AppStore business’i milyar dolarlık bir business olmasına rağmen bir ekosistem business’i haline geldi ve burada gelirler 2.planda. Çünkü insanların cihaz tercihi artık Marka/OS/model tercihinden bu cihaz ile neler yapabilirim dolayısı ile hangi uygulamaları kullanabilirim kriterine kayıyor hızlı bir şekilde. Kullanıcılar mobil uygulamalara ilgi duydukca ,geliştiriciler için bir motivasyon faktörü oluyor. Yazılım geliştiriciler bu motivasyon ile daha fazla uygulama ürettikçe, daha fazla kullanıcı ile etkileşimde bulunuyorlar. Bu böyle çığ şeklinde büyüyor.
- Apple 590.000’in üzerindeki uygulama portfoyü ile yaklaşık 17.7 Milyar dolarlık bir ekosistem haline geldi (her bir uygulama geliştirme maliyeti 30.000$ baz alınarak). Baktığınız zaman bir çoğu ücretsiz olan uygulama market’lerinde sadece ücretli uygulamalar üzerinden %30 gelir paylaşımı ile bu ekosistemden büyük kar elde etmek olası değil. Fakat ekosistem business’i dediğimiz gibi, bu büyük ekosistem sayesinde neredeyse Apple %40 karlılıkla HW/cihaz satıyor.
- Uygulama sayısının bu denli hızlı artması, ekosistem ve dolayısı ile üreticiler için çok olumlu fakat geliştiriciler için beraberinde para kazanma sorununu getiriyor. Çünkü geliştirilen ve ne kadar iyi olursa olsun bir uygulamanın appstore’da görülmesi, indirilmesi neredeyse imkansız hale geliyor 590.000 uygulama arasından ve uygulama geliştiriciler sadece geliştirme maliyeti değil pazarlama maliyetine de katlanıyorlar (Apple Uygulamalarını global blog’larda inceleme yazısı yazdırmak için neredeyse uygulama maliyeti kadar tanıtım parası ödemek gibi).
- Uygulama sayılarının bu şekilde çok hızlı artması beraberinde yeni bir iş olanağı da beraberinde getiriyor. Niş segment uygulama marketleri. 500K uygulama yerine çok çok daha az (örneğin 3-5K) adetlerde, ücretli ve kaliteli içeriklerin sunulduğu market’ler. Bunun en güzel örneği Amazon Android Market.
- Uygulama marketlerinin cirolarına bakıldığında (top 200 uygulama için) Apple iPhone ve iPad AppStore, Google Android Market’in 4 katı bir ciro yapmış durumda.
- InApp purchase dediğimiz uygulamayı ücretsiz indirip, uygulama içerisinden satın alma opsiyonu yazılım geliştiriciler için can simidi olmuş durumda. Apple AppStore’da gelirin %50’si , Google Android Market de ise gelirin %65’i bu inapp purchase kurgularından elde edildi.
- Çin büyüyen güç 🙂 Bu yıl ilk defa akıllı telefon satışlarında Amerika’yı geride bırakan Çin, Uygulama indirme oranlarında da doğal olarak Amerika’yı geride bıraktı.
- Tüm büyük uygulama marketleri uygulama sayılarını geçtiğimiz yılda %100 artırırken, en büyük gelişmeyi %400 büyüme ile Windows Phone 7 Marketplace gösterdi.
- Windows Phone 7 Marketplace marketteki oyun sayılarına bakıldığında BB AppWorld ve Nokia OVI’yi geride bırakarak 4.sıraya yükseldi. Amazon Android AppStore ise yine BB ve Nokia marketlerini geride bırakarak 4.sıraya yükseldi.
- Oyunlar uygulama marketlerinin amiral gemisi! İndirme sayılarının büyükçe bir kısmı oyunlardan geliyor. Apple iPhone AppStore’da 79.077, Google Android Market’de 46.045, Apple iPad AppStore’da ise 28.683 oyun bulunuyor.
- Uygulama Sayıları (Amerika kıtası baz alınarak) : Görebileceğiniz gibi Apple ve Google açık ara önde gidiyor, WP7’de ise %400’lük bir büyüme ile 35.o00 uygulama gelmiş durumda.
- Ücretsiz Uygulama Sayıları (Amerika Kıtası baz alınarak) : Bu yılın ortasında Android Market ücretsiz uygulama sayısında Apple AppStore’u, WP7 Marketplace ise BB AppWorld’ü geçti.
- Uygulama içinden paralı satış : Bu model yukarıda belirttiğimiz gibi yeni bir para kazanma modeli sağlaması ile birlikte, tüketicilerin de sevdiği bir model olduğundan en çok Android Market’de kullanılmış ve bu dünyanın büyümesine inanılmaz bir katkısı olmuş. Bunun yanında uygulama marketlerinin toplam gelirine bakıldığında ise en büyük gelir Apple iPhone AppStore, ardından Apple iPad AppStore ve 3.sırada ise Google Android Market var.
- 2011’in Top 10 uygulaması : İndirilme sayılarına bakıldığında 2011’in en çok indirilen uygulamasında Angry Birds doğal olarak lider 🙂 Bu oyunu Facebook ve Skype uygulamaları takip ediyor.
Biraz uzun bir yazı oldu ama umarız sıkılmadan okudunuz 🙂
Sağlıcakla Kalın…
“Uygulama Market’leri 2011 Performansı” için 6 yanıt
SAYIN YURDAKUL,
ELEKTONIK KONUSUNDA ÇOK KISITLI PLMAMAM RAGMEN SAYENİZDE ANDROİDİ ÇOZDUM.TELEFONUMA ARTIK İSTEDİĞİM PROGRAMI YUKLEYIP KALDIRABILIYORUM.SİLRİN VERDİĞİ BİLGİLER ÇOK DEĞERLİ.
EFENDİM BENİM ŞÖLE BIR SORUNUM VAR.KULLANDIGIM TELEFON T 20 AMA BEN TURCELL UYGULAMALARINI KALDIRDIM VE SPAİN YUKLEDİM.SIZ BU İŞE ROM ROOT FALAN DİYOSUNUZ AMA BEN O KADAR TEKNİK DEĞİLİM.TELEFONUM ESİSİNDEN GÜZEL.VE HIZLI.ÖNEMLİ SORUN SU.TELEFON REHBERİ ÇOK KOTU KİŞİLERİM KAYBOLUYOR ÇOK ARADIM BİR PROGRAM VARMI DİYE YOK.KLAVYEYİ DE BEYENMİYORUM YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKUR EDERİM.
Merhaba,
Blog’un sizlere faydalı olması bizim icin cok sevindirici. Zira hobi olarak yaptıgımız bu isteki tek motivasyon kaynagi. Telefon rehberinizi sanırım bir uygulama ile senktronize etmissiniz ve mutemelen Gmail ile. Bunu Ayarlar/Hesaplar ve Senkronizasyondan bakabilirsiniz.
Klavye icin Swype isimli klavye programını biz kullanıyoruz ve oldukca guzel.
[…] Our story was picked up by a whole variety of online publications. Amongst the leading ones were TechCrunch and GigaOM. You can find the TechCrunch article here and the GigaOM one here. The Wall Street Journal picked up on the TechCrunch story and posted it to their page here. We also received international coverage in places like China, Finland and Turkey. […]
[…] Uygulama Market’leri 2011 Performansı […]
[…] günlerde sizlerle global uygulama marketlerinin 2011 yılına ilişkin performansları ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Akıllı telefon pazarının bir ekosistem pazarı haline […]
[…] günlerde sizlerle global uygulama marketlerinin 2011 yılına ilişkin performansları ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Akıllı telefon pazarının bir ekosistem pazarı haline […]