Kategoriler
Genel

SAR Nedir?

SAR Değeri Nedir gibi soruları cevaplamak istedik sizler için. SAR Specific absorption rate kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor, ingilizce bir terim. Türkçeye özgül soğurma oranı ya da özgül emilim oranı olarak çevrilmiş. Aslında elektronik cihazların vücudunuzda ve baş bölgenizde oluşturduğu radyasyon miktarının fiziki olarak bir birim olarak söylenen halidir. SAR değeri birim doku kütlesinden soğurulan güçtür ve birimi W/Kg’dır. Günümüzde cep telefonlarının akıllı telefon ve cihazların SAR değerleri kullanıcılar arasında oldukça merak edilmektedir.

Sar Nedir

SAR nedir diye daha günlük yaşantımıza uygun anlatacak olursak, sevgililer ve telefonda uzun süre konuşanlar bunu çok iyi anlar 🙂 Örneğin telefonu uzun süre kulağınızda tutarak konuştuğunuzda sıcaklığın arttığını kulağınızda ve yüzünüzde bir yanma olduğunu ateş olduğunu bazen baş ağrısı oluştuğunu hissedersiniz. İşte bu telefonunuzun SAR değerinin zamana bağlı değişerek vücudunzda yaptığı radyolojik radyasyon etkisini göstermektedir.

SAR değeri telefonlarda kaç olmalıdır, SAR kanser yapar mı gibi sorular cep telefonları hayatımıza girdiğinden beri sürekli bilim adamları ve kullanıcılar tarafından tartışılıyor. Sanıyoruz cep telefonları sebebiyle maruz kaldığımız radyasyonun olumsuz etkilerini yıllar geçtikten sonra anlayacağız. Ama şimdiye dek aşırı SAR değerine maruz kalanlar baş ağrısı, görme problemleri, beyin tümörleri, hafıza zayıflaması ve azalması, hamilelerde düşük riski, bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, aşırı stres, kulakta çınlama, cilt kanseri, lenf kanseri ve gen bozuklukları gibi hastalıklara ve sağlık problemlerine yol açabilir.

SAR Değeri daha düşük telefonlar kullanmanız ve telefonda saatlerce kulağınıza koymanız vücudunuza temas ettirmeniz önerilmez. Telefonla uzun süre konuşmanız gerekiyorsa kablolu kulaklık kullanmanız telefonun SAR değerine maruz kalmanızı aza indirger.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir