Mobile Word Congress’te bugün yine büyük üreticileri ve onların standlarını gezmeye devam ettik. Sırası ile LG, Sony Ericsson, Intel, Microsoft’u gezdik. Sizinle burada edindiğimiz izlenimleri paylaşmayaçalışacağız.
Yazının Devamı İçin …
- LG : LG de diğer büyük üreticiler gibi Android’i iyice yol haritasına yerleştirmiş durumda. Yeni nesil android cihazlarına LG Optimus 3D ismini vermiş. Samsung gibi LG’nin Optimus 3D Android cihazlarında çift çekirdekli işlemciler kullanılmış ama asıl özelliği Android mobil cihazlarında 3D gözlük kullanmaksızın 3D grafikleri görebilme gibi bir yetenek geliyor. Bu yeteneği kendimizde test ettik ama açıkcası ben bunu denerken çok müthiş bir performans hissedemedim, aksine dikkatinizi görüntüde yoğunlaştıramıyorsunuz. Bunun için 3D efektlerini artırıp/azaltabileceğiniz bir menu seçeneği sunuluyor. Çünkü full 3D çıplak gözle seyretmek istediğinizde gerçekten gözleri rahatsız ediyor. Bunun dışında Android 3.0 Honeycomb’lu LG Optimus tableti de MWC’de lanse edildi. Bu tablet’in en büyük özelliği ise mobil cihaz gibi 3D oynatamıyor ama 720P HD olarak 3D video kayıt edebiliyorsunuz. Kaydettiğiniz bu video’yu HDMI interface’i üzerinden 3D bir televizyona aktarıp, 3D gözlük ile seyretme imkanınız var. Yani LG sadece Android 3.0 değil bunun yanında donanımsal anlamda da oldukça gelişme göstermiş.
- Sony Ericsson : Sony Ericsson Xperia serisine Android 2.3 ve Xperia Play ismi ile devam ediyor. Yeni nesil Xperia cihazların en büyük özelliği Play Station sertifikalı ilk mobil cihaz olması.
Xperia Play’in en büyük özelliği içinde 6 oyunun ön yüklü olarak gelmesi ve aynen sony playsation konsolları gibi oyun tuş takımının olması. Şu anda Android 2.2 ile çalışan cihazı cok kısa sürede 2.3 ile lanse edecekleri bilgisini aldık.
- Microsoft : Microsoft WP7 (Windows Phone 7) ile bir ekosistem yaratmaya çalışmış, burada çok detaylarına girmeyeceğiz ama Windows Market Place, HomeScreen ve tek tuş tasarımı gibi özelliklerle Google Android/Apple ekosistemine benzer bir yapıya gidecekleri görünüyor. Demo’larda genellikle Samsung cihazları gördük fakat Samsung,LG,Huawei gibi üreticiler Android üzerine bu kadar yol haritası yapmışken WP7 ne kadar öncelikli olur açıkcası bizim için bir soru işareti oldu. Ayrıca çok detayını veremeyeceğimiz bir şekilde, Nokia – Microsoft iş birliği tüm gizemini koruyor. Tek söylenen 2012’de ilk Nokia WP7 cihazının çıkacağı fakat bu cihaz ne zaman ülkemize gelecek, ne kadar satılacak gibi hiç bir bilgi paylaşılmıyor. 2012’ye daha çok var. Açıkcası Android 2.3/3.0 ile Apple yeni nesil Iphone ve Ipad için 2011’de bu kadar iddalıyken WP7-Nokia ne olur bilemiyoruz.
- Intel : Intel’de de Nokia-WP7 iş birliğinin belirsizliği etkisini gösteriyor. Intel MeeGo’ya bu kadar açık destek verip, kaynak harcamışken (Aslında 2 hafta öncesine kadar MWC’de olası bir MeeGo (Nokia-Intel) lansmanı bekliyorduk), Nokia’nın bu anı U dönüşü Intel’i de zor durumda bırakmışa benziyor. Her ne kadar Intel, MeeGo’ya tam desteğini devam ettireceğini ve diğer üretciler ile devam edebileceğini söylesede bu kadar emek ve brikim ve de Nokia’nın bu U dönüşü MeeGo’nun geleceği açısından ciddi bir tehlike oluşturuyor kanısındayız.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın …